Speciális igények

Milyen jogok illetik meg a fogyatékkal élő és a csökkent mozgásképességű utasokat a légi közlekedésben?

Fogyatékkal, korlátozott mozgásképességgel élők és idősek; azaz közel minden 5. európai embernek szüksége lehet külön segítségre helyváltoztatása vagy kommunikációja során.

Ha Ön is ebben a helyzetben  van, az európai szabályozás – amely minden reptéren alkalmazandó az Európai Unióban -, garantálja az egyenlő hozzáférést a légi közlekedéshez diszkrimináció és többletköltségek nélkül. Senki nem tagadhatja meg Öntől a helyfoglalást vagy beszállást fogyatékossága vagy mozgási problémája miatt. Az egyedüli kivételeket lehetséges biztonsági okok jelentik, amelyek nemzeti- vagy nemzetközi szabályzaton alapulnak, vagy technikai képtelenség indokolja (pl.: a gép szűkössége).

Bárhogyan is intézze foglalását, ha speciális segítséget igényel, indulás előtt legalább 48 órával jelezze speciális igényeit! Rendkívül fontos, hogy érkezzen a repülőtérre a felszállás előtti időkereten belül, és érkezését jelezze a személyzetnek a kijelölt kapcsolattartási pontok valamelyikén. Ez lehet egy telefonállomás, egy recepciós pult vagy a járat utasfelvételi pontja. A segítségnyújtásért felelős személy itt fogja keresni Önt. Kívánsága szerint e személy segíteni fog a Check-in formaságainak elintézésében is. Az EU-ból induló járatokon – kivéve, ha ez technikailag lehetetlen – 48 órás előzetes értesítés feltételével, a légitársaságok kötelesek díjmentesen elszállítani orvosi segédeszközét, és legfeljebb két, mozgást segítő berendezését (pl.: kerekesszék vagy mankó). Ha szükségét érzi, e személy el fogja kísérni Önt a beszállókapuhoz, hogy további segítséget nyújtson a különböző ellenőrzéseknél is.

Akárcsak bármely más utas, Ön is jogosult használni a repülőtéren elérhető infrastruktúrát. A segítségnyújtás mindig személyre szabott, így biztosan az Ön mozgásképességéhez igazodik. Beszálláskor Ön elsőbbséget élvez a többi utassal szemben, akárcsak a szükségleteinek megfelelő segítségnyújtó eszköz. Mozgását segítő eszközét az utazás időtartama alatt a segítők a poggyásztérben helyezik el. A repülés idején a személyzet felelős a segítségnyújtásért. Ha fogyatéka miatt szükséges – és előre jelezte – vakvezető kutyája is felkísérheti Önt a fedélzetre. Az utastérben a biztonsági előírásokat személyre szabottan fogják megismertetni Önnel. Végezetül, akár elérte úticélját, akár átutazóban van, a gép landolását követően egy másik személy fog majd várni Önre, hogy segítségére legyen az utasok számára fenntartott kijáratig. Ne feledje, hogy mennyire fontos a légitársaság előzetes értesítése! Ha az értesítés nem történik meg kellő időben, az érintettek csak korlátozott módon tudnak majd segítséget nyújtani Önnek. Ha véleménye szerint, utazása során a fenti rendelkezéseknek nem tettek eleget, az esetet jelentheti a repülőtér kezelőjének vagy a légi közlekedési társaság elé is terjesztheti. Végső jogorvoslatként panaszával az országa szerinti nemzeti ellenőrzőszervhez is fordulhat. Ezen testület elérhetőségét, valamint a fenti szabályozás részletes leírását az http://apr.europa.eu weboldalon találja.