Biztonság

Gyakori kérdések a biztonsággal kapcsolatban

Melyek azok a tárgyak, amelyek a kézipoggyászban szállítva felvihetőek a fedélzetre?

A fedélzetre felvihető tárgyakra vonatkozó előírásokról részletes információt talál a weboldalon, illetve tájékoztatást kérhet a (+36) 1/296-7000 telefonszámon is.

Lehet élelmiszer a kézipoggyászomban vagy a feladott csomagjaimban?

Azokban a poggyászokban, amelyeket feladásra szán, lehet élelmiszer. Vegye figyelembe, hogy a krémes állagú élelmiszerekre (májkrém, dzsem) is vonatkozik az a mennyiségi- és tárolási korlátozás, amely a folyadékok esetében érvényes! Mivel bármikor adódhat olyan helyzet, hogy egy adott termék járványügyi megfontolásból ideiglenesen ún. beviteli/kiviteli tiltó listára kerül, érdemes az aktuálisan érvényben lévő szabályokról még az utazás előtt meggyőződnie! Részletesebb tájékoztatást az illetékes magyarországi diplomáciai képviseleteken és a www.nav.gov.hu weboldalon találhat.

Kisgyermekem részére vihetek fel tápszert, illetve bébiételt a fedélzetre?

Amennyiben a felvitt bébiételt vagy tápszert – a 185/200 EU rendelet alapján – az utazás időtartama alatt egészségügyi célból vagy speciális táplálkozási szükségletek kielégítésére kívánja felhasználni, megengedett. Ne feledje azonban, hogy amennyiben felszólítják rá, Ön köteles bizonyítani az átvizsgálás alól mentesített folyadék, gél vagy aeroszol valódiságát!

Ha a budapesti repülőtéren átszállok, el fogják kobozni tőlem azt a folyadékot, amit még a kiinduló repülőtéren vásároltam?

Abban az esetben, ha az Önnél lévő folyadékot a repülőgép fedélzetén, vagy az EU valamely nemzetközi repülőterének Tranzitjában vásárolta (olyan üzletben, amely a repülőtér-védelmi program értelmében elfogadott védelmi eljárások hatálya alá tartozik), nem fogják elvenni. Ennek azonban további feltétele az, hogy az Önnél lévő folyadék, gél vagy aeroszol egy olyan biztonsági zacskóba legyen csomagolva, amely egyszer lezárható, és rajta féltüntetésre került vásárlás helyeként az adott repülőtér, a vásárlás időpontja óta pedig nem telt el még 24 óra.

Azon folyadékok, gélek vagy aeroszolok is megengedettek, amelyek szerepelnek a 185/2010-es EU rendelet 4D. függelékében (és a lejjebb) felsorolt valamely 3. ország területén lévő repülőterén lett vásárolva (feltéve, hogy egyszer lezárható biztonsági zacskóba csomagolták, melyen kétséget kizáróan fel van tüntetve a vásárlás helyeként az adott repülőtér, a vásárlás időpontjaként pedig egy legfeljebb 36 órával korábbi időpont).

Európai Uniós repülőtérre közlekedő légi járatok kiindulási repülőterei:

  • Kanada: Valamennyi nemzetközi repülőtér
  • Horvátország: Dubrovnik repülőtér (DBV), Pula repülőtér (PUY), Rijeka repülőtér (RJK), Split repülőtér (SPU), Zadar repülőtér (ZAD), és Zágráb repülőtér (ZAG)
  • Malajzia: Kuala Lumpur nemzetközi repülőtér (KUL)
  • Szingapúri Köztársaság: Changi repülőtér (SIN)
  • Amerikai Egyesült Államok: Valamennyi nemzetközi repülőtér

A kézipoggyászomban felvihetek gyógyszereket a repülőgép fedélzetére?

Azon személyek, akik az EU-n belüli utazásuk folyamán folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülnek (az utazási idővel összhangban), a kezelőorvos által előírt mennyiségű gyógyszert magukkal vihetik.
A későbbi félreértések elkerülése végett célszerű az utazásra beszerezni egy „Igazolás gyógyszerkészítmények birtoklására kezelés alatt álló utazók számára” elnevezésű nyomtatványt. A fentiekkel kapcsolatos további információkat megtalálja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) weboldalán a Gyógyszerellátás felügyelete/Gyógyszerek és utazás elérhetőség alatt „Tájékoztató külföldi utazás során a gyógykezeléshez szükséges gyógyszerek kivitelének igazolásáról” címmel.

Jellemzően a fenti szabályozás érvényesül abban az esetben is, ha valaki valamely harmadik országba” kíván utazni. Az egyes országok ide vonatkozó szabályozásairól az illetékes magyarországi diplomáciai képviseletek adhatnak Önnek részletesebb tájékoztatás. Hogy a visszautazás során se legyen esetleges konfliktus a szállított gyógyszerek miatt, érdemes az igazolást angol nyelven is beszerezni.
Fontos tudnia, hogy amennyiben Ön az Európai Unióba, vagy harmadik országba kábítószert vagy pszichotrop készítményt (nyugtató, élénkítő, hallucinogén szerek) kíván kivinni, külön engedélyezési kötelezettségnek kell eleget tennie! Bővebb információért forduljon az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal Kábítószerügyi Főosztályához!

A beszállást megelőzően mennyi folyadékot vásárolhatok a Tranzit területén?

A Tranzitban vásárolt folyadékokra nincsen külön repülőtéri korlátozás, hiszen a területe a szigorított védelmi zónán belülre esik. Érdemes azonban figyelembe venni azokat az egyedi csomagkorlátozásokat, amelyeket az egyes légitársaságok megszabhatnak. Ezekről bővebb információt az adott légitársaság ügyfélszolgálatán kérhet.

Mely utasok jogosultak arra, hogy igénybe vegyék a gyorsított utasbiztonsági átvizsgálást (Fast Track Lane)?

A várandós kismamák, a kisgyermekkel érkezők, az idős személyek, illetve a mozgásukban korlátozott utasok számára díjmentesen használható a Fast Track Lane folyosó. Amennyiben Ön is szeretné igénybe venni a szolgáltatást, az utazási irodáknál külön jegyet vásárolhat, melynek díja 1.500,- Ft (5 Euro). Egyes légitársaságok utasai jegyük, illetve törzskártyájuk alapján jogosultak lehetnek a szolgáltatásra.

Ártalmas-e a biztonsági vizsgálat a szívritmusszabályzóval élők vagy a terhes kismamák számára?

Azok a technikai berendezések, amelyek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területének utasbiztonsági ellenőrzőpontjain állnak alkalmazásban, nem ártalmasak az egészségre. Ellenben a várandós kismamák és a pacemakerrel élő utasok kikerülhetik a fémdetektoros kapukat. Az érvényben lévő biztonsági előírások alapján azonban, ilyenkor ők nem mentesülhetnek a kézi ruházatátvizsgálás alól.

Vallási meggyőződésemből adódóan magamon tarthatom-e azokat a ruhadarabokat, amelyeket a biztonsági előírások alapján le kellene vennem?

Igen, de a szabályzatnak megfelelően ilyenkor Ön nem mentesül a biztonsági átvizsgálás alól. Amennyiben szükséges, a Budapest Airport Zrt. ruházatának manuális átvizsgálásának végrehajtásához biztosít egy külön helyiséget, amely más személyek látóterén kívül esik.

Kell-e orvosi igazolást magammal abban az esetben, ha valamely végtagom be van gipszelve, illetve orvosi fémbeültetésem van? Az igazolás birtokában elkerülhető a kézi átvizsgálás?

Amennyiben Önnek implantátumot ültettek be vagy begipszelték valamely végtagját, arról a biztonsági szolgálat munkatársainak orvosi igazolást kell bemutatnia. Mivel erre az igazolásra az érkezési repülőtéren is szüksége lehet, érdemes angol nyelven is beszereznie. Fontos tudnia, hogy a biztonsági ellenőrzés alól a hatályos jogszabályok alapján nem mentesítheti Önt a biztonsági személyzet.

Hol jelezhetem, ha valamely értékem megrongálódott a vizsgálat következtében?

Kárigényével a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasbiztonsági ellenőrzőpontjain szolgálatot ellátó “Checkpoint Supervisor”-hoz fordulhat. Mivel a kárigény utólag nem jelenthető be, célszerű megtenni még a repülőtér területén.

Hol jelezhetem, hogyha valamit ottfelejtettem a biztonsági ellenőrzésnél?

A Budapest Airport Zrt. munkatársaival a securitylostandfound@bud.hu e-mail címen közvetlen kapcsolatba léphet. Az Ön által megadott paraméterek alapján a szolgálat munkatársai minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy Ön visszakaphassa elvesztett értékeit.