Utazási kisokos

A Schengeni rendszer

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren található SkyCourt megnyitásával megszűnt a 2A és 2B Terminálok Schengen szerinti megkülönböztetése az induláskor. Jelenleg mindkét Terminál kiszolgálja a schengeni és a nem-schengeni országokba induló utasokat. Az utasok övezet szerinti szétválasztása akkor történik meg, miután keresztülhaladtak a biztonsági ellenőrzésen és elindulnak a beszállókapuk irányába.

Az alábbi országok tartoznak a schengeni övezetbe: Ausztria (AU), Belgium (BE), Csehország (CZ), Dánia (DK), Észtország (EE), Finnország (FI), Franciaország (FR), Görögország (GR), Hollandia (NL), Izland (IS), Lengyelország (PL), Lettország (LV), Litvánia (LT), Luxemburg (LU), Magyarország (HU), Málta(MT), Németország (DE), Norvégia (NL), Olaszország (IT), Portugália (PT), Spanyolország (ES), Svájc (CH), Svédország (SE), Szlovákia (SK), Szlovénia (SI).

Miután a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér csatlakozott a schengeni-övezethez, megszűnt a korábban kötelező, az övezeten belül utazók útlevél ellenőrzése. Ettől függetlenül vigye magával személyi igazolványát (és útlevelét, ha van), mert a jegykezelés folyamán ezekre szüksége lesz!

Célszerű még az indulás előtt meggyőződnie arról, hogy a járatához tartozó légitársaságnak melyik Terminálon van az ügyfélszolgálata, mert esetleges kérdéseivel hozzájuk fordulhat. A légitársaságokról további információt a Budapest Airport Zrt. információs telefonszámán is kaphat: (+36) 1 296-7000.

Mik a teendői az elindulás előtt?

1. Mindenképpen ellenőrizze úti okmányait, hiszen ezekre szüksége lesz, amikor kezelni fogják repülőjegyét!

2. Alaposan olvassa át a repülőjegy megvásárlásával elfogadott Utazási Feltételeket. Vannak olyan légitársaságok, amelyeknél előírás, hogy minden nem-EU/EGT állampolgárnak be kell mutatnia a légitársasága szerinti utasfelvételi pultnál az úti okmányait, illetve ugyanitt le is kell pecsételtetnie a beszállókártyáját még a repülőtéri biztonsági ellenőrzés előtt.

3. Ha valamilyen folyadékot agy éles tárgyat kíván magával vinni az utazásra (amit nem tilt a szabályzat), azt csak a feladott poggyászaiba csomagolhatja. A kézi poggyászába kizárólag olyan dolgokat rakjon, amelyekre szüksége lehet a fedélzeten (pl.: zsebkendő könyv pénztárca).

4. Ne felejtsen el ügyelni a poggyászok méretére és súlyára sem! Amennyiben kérdése lenne a csomagokat illetően, forduljon légitársasága ügyfélszolgálatához!

5. Legyen figyelmes, és kövesse figyelemmel, hogy melyik Terminálról indul a gépe.

6. Amennyiben autóval érkezik a repülőtérre, érdemes előzetesen használnia a Budapest Airport Zrt. weboldalán található parkolási díj kalkulátort, amely segítséget nyújt a megfelelő parkolási zóna kiválasztásában.

7. Amennyiben Ön fogyatékkal élő vagy mozgásában korlátozott személy, legalább az indulás előtt 48 órával jelezze érkezését a repülőtér ügyfélszolgálatán!

Mire kell ügyelnie a repülőtéren?

1. Fontos, hogy a járat indulása előtt legalább 2 órával korábban érkezzen meg a repülőtérre. Ha a tengerentúlra utazik, legyen a repülőtéren 3 órával korábban.

2. A repülőgépre való beszállás első állomása a repülőjegy kezelése (Check-in) és a poggyászok feladása.

3. Ezt követően utasbiztonsági ellenőrzésen kell átesnie, mely során átvilágítják ruházatát és csomagjait is.

4. A biztonsági ellenőrzést követően a Tranzit területén kényelmesen várakozhat vagy vásárolhat. Az itt megvásárolt termékeket már nem kell ismételten ellenőriztetnie, hiszen azok már előzetesen átestek a biztonsági vizsgálaton.

5. A fedélzetre való felszállást és helyfoglalást követően már nincs más teendője, csak dőljön hátra és élvezze az utazást!