Kézipoggyász

Annak eldöntése, hogy mely csomag minősül kézipoggyásznak, tehát melyik csomag vihető fel a fedélzetre a jegykezelők feladatkörébe tartozik. Bár az egyes előírások légitársaságonként változnak, általánosságban elmondható, hogy az elfogadott csomag mérete 115 cm (pl.: 23cm x 41cm x 51cm), súlya pedig 3 és 10 kg között kerül meghatározásra. Abban az esetben, ha a kézipoggyász súlya vagy mérete nagyobb a megengedettnél, úgy fel kell adni a többi feladott poggyásszal együtt.

Célszerű jó előre tájékozódnia azokról a tárgyakról, amelyek nem vihetőek fel a fedélzetre. Hogy mi kerüljön akkor mégis a kézipoggyászba? Legyenek itt például azok a dolgok, amelyek hasznosak lehetnek az utazása során. Okmányok, melyek az utazáshoz kellhetnek, gyógyszer, zsebkendő, nagyobb értékek vagy könyvek.

A biztonsági vizsgálatot követően, mely során ellenőrzik az utas ruházatát és átvilágítják kézipoggyászát is, az utasok a Tranzit területére érkeznek. A Tranzitban vásárolt termékeket (még a folyadékokat is) szabadon felvihetjük a repülőgépre, hiszen ezek már korábban egyszer átestek biztonsági ellenőrzésen.