Egyszerűsített beszállítókapu

Miként történik a beszállás?

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. Terminálján 2012 tavaszától van lehetőség a gyalogos ki- és beszállításra. Ez a szolgáltatás az év melegebb hónapjaiban igen népszerű. A téli üzemre való átállásra és a mostohább időjárási viszonyokra való tekintettel a Budapest Airport Zrt. fedett várakozási helyeket, úgynevezett Egyszerűsített Beszállítókapukat (EBK-kat) hozott létre; így módosult a beszállás menete is.

Az alábbi tájékoztatóban Ön is hasznos információkat és tanácsokat kaphat a beszállással kapcsolatban. Az egyik legjelentősebb változás, ami az induló utasokat érinti, hogy a beszállókártyák legutolsó ellenőrzési pontja ezekben az új EBK létesítményekben történik (tehát nem a Terminálépületből, mint ahogyan az korábban volt). Az Egyszerűsített Beszállítókapuknál ellenőrzik azt is, hogy a kézipoggyászok eleget tesznek-e az előírásban szereplő követelményeknek.

Az utasok kényelmének érdekében, a Terminálépületből a beszállókapuk felé az adott járat indulása előtt legkorábban 50 perccel lehet kilépni. Ennek érdekében olyan zsilipkapukat helyeztek üzembe a Terminál területén, amelyek le tudják olvasni a beszállókártya információit, és csak azután engedik az utasokat, amikor a járatinformációs kijelzőn a járatszám mellett megjelenik a “Beszállókapu nyitva” felirat. Fontos tudnia, hogy az elsőbbségi szolgáltatás igénybevételére is az EBK létesítményekben van lehetősége. Ha bármilyen kérdése vagy problémája merülne fel a szolgáltatással kapcsolatban, forduljon a kiszolgáló személyzethez!

Miután áthaladt a zsilipkapun, egy olyan folyosóra fog érkezni, amely egyértelmű jelek segítségével navigálják Önt az Egyszerűsített Beszállítókapukhoz. A beszállókártyájának érvényességét itt fogja ellenőrizni a járatának megfelelő légitársaság kiszolgáló személyzete. A várakozási idő várhatóan nem fogja meghaladni a fél órát. Mivel a Liszt Ferenc Repülőtér 2B Termináljához tartozó EBK létesítményében nincs mosdóhelyiség, a 2B esetében pedig korlátozottan érhető el, javasoljuk, hogy keressen fel egyet még a zsilipkapun való kilépés előtt.

Amennyiben utazásának időpontja a hűvösebb hónapokra esik, célszerű melegebb öltözettel készülnie, mert az EBK létesítményekben csak minimálisan fűtenek. Amennyiben járatát előkészítették a beszállásra, táblák, illetve a légitársaság személyzete is jelezni fogják az utat, melyen áthaladva eljuthat közvetlenül a repülőgéphez.

Hasznos tanácsok az Egyszerűsített Beszállítókapuk használatához:

A Terminál két részre van osztva, ezek a Schengen és Non-Schengen oldalak. Az Ön számára elírt oldalon először a zsilipkapun keresztül kell áthaladnia (legkorábban a járat indulása előtt 50 perccel). A zsilipkapukon a beszállókártyán található vonalkód leolvasását követően juthat keresztül, amelyet saját magának kell elvégeznie. Hogy a készülék leolvashassa a beszállókártyáját, tartsa oda a vonalkódot a zsilipkapu szenzorjához! Ne feledje, a zsilipkapu nem azonos a Beszállító Kapuval!

Legyen pontos, mert zsilipkaput az adott járat indulása előtt 15 perccel bezárják. Ha Ön ezt követően érkezik a zsiliphez, már nem fog tudni lemenni a Beszállító Kapukhoz és sajnos lemarad a járatról!

Ügyeljen arra, hogy a légitársaság honlapon szereplő információja alapján Önnek jelentkeznie kell a lenti Beszállító Kapuknál, legkésőbb a járat indulása előtt 30 perccel. Ha nincs ott időben az Ön által kijelölt kapunál, a légitársaság utasításainak megfelelően a kiszolgáló személyzet jogosan leveheti Önt az adott járatról.

Shengen-oldali (A oldali) kapuknál lehetősége van használnia a mosdót, amely az épületen kívül található, viszont a Non-Schengeni (B) oldalon csak a Terminál épületében fog illemhelyet találni.

Tartsa be reptéri előírásokat! Mind a kapukhoz vezető, mind pedig a repülőgépektől az épületbe vezető útvonal mentén, további a teljes légi oldalon és a repülőgépek körzetében szigorúan tilos dohányozni!

Hogyha Ön vásárolt elsőbbségi beszállítás (Priority) szolgáltatást, úgy a várakozásra egy külön kialakított helyen lesz lehetősége. A szolgáltatás feljogosítja Önt arra, hogy a beszállítás megkezdésekor az elsők között juthasson ki a repülőgéphez.

Amennyiben valamilyen szerencsétlen okból kifolyólag Ön elkésett, és a késői  érkezése miatt a légitársaság munkatársai leveszik a járatról a lenti kapuknál, akkor a kiszolgáló személyzet elkíséri Önt a Terminál épületébe. A Tranzit területéről való kikísérés után lehetősége van intéznie jegyének átfoglalását, illetve a korábban feladott poggyászának átvételét.

Ellenőrizze repülőjegyét! Ha az otthon kinyomtatott jegyén és beszállókártyáján szerepel a VISACHECK felírat, Önnek még a beszállás előtt jelentkeznie kell a Check-in pultnál! Függetlenül attól, hogy van-e feladott poggyásza vagy nincs, itt ellenőrizni fogják dokumentumait. Amennyiben nem tesz eleget fenti kötelezettségének, és ez csak a lenti kapunál derül ki, akkor sajnos onnan kell visszafáradnia a Check-in pulthoz. Az esetek nagy részében ilyenkor már túl késő van ahhoz, hogy időben visszaérhessen a lenti kapuhoz, így lekési a járatát.