Check in

Check in

Nem is gondolná az ember, hogy egy repülőút tervezésekor mennyi olyan különleges dologra kell odafigyelni, amire például egy autós utazás során nem is ügyelünk. Hogy mindenki számára kellemes és gondtalan élmény legyen a repülőút, összeállítottunk egy ismertetőt, amely az utazás előtti legfontosabb teendőket és az ide vonatkozó legfontosabb információkat tartalmazza

Hasznos információ

Hogy ne kelljen kapkodni, célszerű a jegykezelést az adott járat indulása előtt minimum 2 órával megkezdeni.
Amennyiben az utazáshoz szükséges, legyen meg a vízumunk, illetve az érvényes útlevelünk. Schengeni országokba való beutazáshoz elegendő lesz a személyi igazolványunk, azonban ennek érvényessége is elengedhetetlen.
Legyen kezünk ügyében repülőjegyünk (vagy elektronikus jegyünk)
A poggyászok és a kézipoggyászok előírásai légitársaságonként eltérőek.

Milyen teendőink vannak mielőtt külföldre utaznánk?

Okvetlenül ellenőrizni kell az útlevél, illetve az utazási okmány érvényességét! Hogy külföldre utazhasson, érvényes útlevélre lesz szüksége. Az EGT tagállamaiba (EU tagállamok, továbbá Izland, Liechtenstein és Norvégia), illetve a schengeni övezetbe tartozó országokba elegendő az érvényes személyazonosító igazolvány is.

Hogy melyek az elfogadható személyazonosító igazolványok fajtái, a vízummentességi megállapodások táblázatban olvashat bővebb információkat. Javasoljuk, hogy az utazás megkezdése előtt tájékozódjon a célország magyarországi nagykövetségén az útlevél érvényességére és a szükséges úti okmányok helyi követelményeire vonatkozó előírásokról! Amennyiben a célország megkívánja, gondoskodjon időben a vízum beszerzéséről! A vízum meglétét a jegykezelés folyamán minden esetben ellenőrzik. A vízummentes országok listája a www.kormany.hu weboldalon található.

Abban az esetben ha a célországgal kötött nemzetközi megállapodás a magyar állampolgársággal rendelkezők számára lehetőséget biztosít a vízummentességre, úgy ez a kedvezmény kizárólagosan a turista, a látogató vagy hasonló célú, rövid időtartamú utazásokra vonatkozik. Hogyha az utazás hosszabb idejű tartózkodást igényel, munkavállalás vagy egyéb jövedelemszerző tevékenység folytatása céljából, másfajta vízumot kell beszerezni. Az EGT országaiban történő munkavégzésnek speciálisan ide vonatkozó jogszabályai vannak. Ne feledje, a nem legális munkavállalás súlyos jogi következményeket von maga után!

A pontos tájékoztatás értelmében, az utazás előtt okvetlenül keresse fel a célország magyarországi konzulátusát vagy nagykövetségét! A Külügyminisztérium javaslata szerint, ha tudomása vagy feltételezése van arról, hogy valamilyen okból kifolyólag személye nem lehet kívánatos valamelyik országban (pl.: korábbi jogi ügy, törvénysértés, kiutasítás), érdeklődjön a célország budapesti képviseletén. Így elkerülhető az a bosszúság amit a határon okozhat a beutazás megtagadása. A célországba való beutazáshoz megfelelő anyagi biztosíték szükséges! Léteznek olyan országok, amelyek előírhatják a beutazók és a turisták ott-tartózkodásához szükséges anyagi fedezetének meglétét, illetve az előzetes szállásfoglalást is. Ennek hiányában megtagadhatják Öntől a beutazást. Az ide vonatkozó előírásokról a célország magyarországi nagykövetségén kaphat pontos tájékoztatást.

Semmilyen esetben sem javasolt, hogy utazását biztosítás nélkül kezdje meg! Amennyiben Magyarország és a célország közötti szerződés értelmében Ön nem jogosult ingyenes orvosi ellátásra, a külföldön esetlegesen szükségessé váló egészségügyi ellátás valamennyi költsége Önt terheli. Az utas- és baleset biztosítás minden esetben jó választás, hiszen annak díja csekély a külföldön igénybe vett orvosi ellátás, gyógyszeres kezelés vagy kórházi gondviselés és hazaszállítás magas költségeihez mérten! Ha az Ön által felkeresni kívánt célország az EGT országai közé tartozik, ne felejtse el kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyáját!

Legyen előrelátó és gondoskodjon időben a fertőző betegség elleni védőoltások felvételéről! Ezekre akkor van szükség, ha nemzetközi egészségügyi egyezmények, a célországban lévő speciális körülmények, illetve saját egészségügyi állapota megkívánja

Utazása előtt ismerkedjen meg a felkeresendő országgal. Legyen tisztában a célország alapvető szabályaival, szokásaival, amelyekre az utazása során szüksége lehet! Legyen naprakész a Külügyminisztérium utazási javaslatait illetően! Írja össze az utazás előtt a célországban működő magyar nagykövetségek és konzulátusok elérhetőségeit! Ezek a szervek a 2001. évi XLVI. számú törvény rendelkezéseinek megfelelően, szükség esetén segítséget nyújtanak Önnek. Az ide vonatkozó információkat megtalálja a www.kulugyminiszterium.hu weboldalon.

Check-in

Mikor megvásárolja repülőjegyét, ellenőrizze az Utazási feltételeket! Egyes  légitársaságok esetében minden nem-EU/EGT állampolgár számára kötelező a repülőtéri biztonsági ellenőrzés megkezdése előtt a megfelelő légitársaság Check-in pultjánál az úti okmányok bemutatása és a beszállókártya lepecsételtetése.

A jegykezelés és a poggyászfelvétel (más néven Check-in), jellemzően az adott járat indulása előtt két órával kezdődik meg. Hogy mindenre legyen elég ideje, javasoljuk, hogy legkésőbb ekkor érkezzen a repülőtérre. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Check-in pultjai a 2A és a 2B terminálok indulási szintjein találhatóak. Minden jeggyel rendelkező utasnak azon a terminálon kell érvényesíttetnie a jegyét (vagy e-jegyét), ami a repülőjegyen fel van tüntetve. Amennyiben Ön már otthonról igénybe vette az Online Check-in-t (internetes utasfelvétel), de szeretné poggyászát is feladni, úgy a kinyomtatott beszállókártyájának birtokában szintén az adott légitársaság szerinti terminálra kell mennie.