Légiutasok jogai

Milyen jogai vannak a légi utasoknak?

Minden légitársaságot törvény kötelezi arra, hogy tájékoztassák Önt jogairól, valamint arról, hogy az esetlegesen elszenvedett sérelmeit követően hol van lehetősége panaszt bejelentenie.

Amennyiben megtagadják Öntől a repülőgépre való beszállást, 125-600 Euro közötti kártérítésre jogosult. A pontos kártérítési összeg mértéke függ a repülőút hosszától és az átirányítás miatti késedelem mértékétől is.

Ha a járat csak jelentős késéssel indul

Abban az esetben, ha járatának késése meghaladja az 5 órát – és ha emiatt úgy dönt, hogy nem kíván később elutazni – kérheti a repülőjegy árának megtérítését is.

Ha a járatát törölték

Anyagi kártérítésre jogosult akkor is, ha törölték a járatát. Ez alól kivételt képez az az eset, ha 14 nappal a járat indulása előtt Ön tájékoztatást kapott a légitársaságtól a járat törléséről, illetve, ha az eredeti időpontokhoz közeli időpontokra átirányították, vagy ha a légitársaság bizonyítani tudja, hogy a járat törlését rendkívüli körülmények indokolták.

Milyen segítséget nyújtanak a légitársaságok?

Figyelembe véve a körülményeket, abban az esetben, ha megtagadták Öntől a beszállást, vagy törték a járatát, illetve az késik, akkor Ön segítségre jogosult (étkezésre, kommunikációs lehetőségre és szükség esetén éjszakai szálláslehetőségre).

Amennyiben elutasították a beszállást, vagy törölték a járatát, a légitársaság felkínálhatja Önnek a lehetőséget, hogy folytassa az utazást, vagy visszakapja a jegy árát.