Feladott poggyász

Általános előírások

Jó, ha tudja, hogy a feladásra szánt csomagjainak maximálisan megengedett súlya általában 20 kg lehet. Vannak bizonyos légitársaságok, amelyek eltérhetnek ettől. Az eltérés jellemzően a hagyományos és a fapados légitársaságok között figyelhető meg. Amennyiben poggyásza nehezebb az előírásnál, pótdíjat kell fizetnie. A túlsúly mértékét a jegykezelő állapítja meg és ráírja a jegyre. Beszállókártyát csak azt követően kaphat, hogy megfizette az esetleges pótdíjat az ügyfélszolgálaton. Az aktuálisan érvényben lévő szabályokról jó ha előre tájékozódik a légitársaság weboldalán.

A Check-in pultnál a repülőjegy kezelése után megtörténik a poggyászok feladása. Ne felejtse el csomagjait névcímkével ellátni! Ha szükséges, címkéket kérhet a jegykezelőtől is. Nagyobb biztonságban tudhatja csomagját, ha igénybe veszi a repülőtér utascsarnokában a csomagfóliázási szolgáltatást, azonban ez térítésköteles szolgáltatás.

A csomagokat azok feladásakor a jegykezelők különféle jelzésekkel láthatják el. Vannak olyan poggyászok, amelyeket nem szabad leengedni a csomagszállító-szalagon (hangszer, sportfelszerelés, babakocsi), ezeket a rakodásért felelős személyzet juttatja el a repülőgéphez. Amennyiben különleges tárgyat kíván a repülőgépen szállítani, célszerű igényével korábban felkeresnie az adott légitársaságot, hogy tájékozódhasson a szállítás feltételeiről.

Kerekesszékekre, babakocsikra a repülőjegy kezelésekor külön poggyászcímkét ragasztanak, így azokat egészen a fedélzetre való belépésig lehet használni. Onnan a személyzet viszi le a csomagtérbe, majd hozza fel érkezéskor a repülőgép ajtajához. Állatok szállítása is speciális helyzetnek minősül, így a szállítás feltételei igencsak korlátozottak. Hogy tisztában legyen a részletekkel, célszerű érdeklődnie az adott légitársaságnál!

Akárcsak az utasok, a feladásra szánt csomagok is biztonsági ellenőrzéseken esnek át. Hogyha az átvilágítás során a biztonsági szolgálat munkatársa olyan tárgyat észlel, amely részletesebb ellenőrzést kíván meg, a csomag tulajdonosát visszakísérik az ellenőrzési ponthoz, és megkérik a poggyász saját kezű kinyitására, majd a személyes jelenlétében ellenőrzik annak tartalmát.