Különleges tárgyak

A repülés szempontjából különleges poggyásznak minősülő tárgyak

Bizonyos tárgyakat, melyek nagyobbak a kézipoggyásznál, méretüknél fogva csak is úgy lehet a repülőgép fedélzetére felvinni, ha külön jegyet vásárol nekik. Erre azért van szükség, mert az adott tárgy elhelyezésére egy külön ülésre van szükség.

A babakocsit, illetve a kerekesszéket a jegykezelő külön poggyászcímkével látja el, így azok egészen a fedélzetre való fellépésig használhatóak. Ezt követően ezek az eszközök a poggyásztérbe kerülnek, majd a személyzet érkezéskor ismét felviszi a repülőgép ajtajához. Egyes légitársaságoknál a fedélzetre maximum 5 kg-os, speciális szállításra megfelelő táskában vagy dobozban élő állat is felvihető (kutya vagy macska), amelyekre a teljes súly után szintén túlsúlydíjat kell fizetni. Amennyiben 5 kg-nál nehezebb élőállatot kíván szállítani, annak elhelyezésére kizárólag a repülőtér csomagterében van lehetőség (természetesen túlsúlydíj megfizetése mellett). Mivel az állatok szállításának lehetőségei korlátozottak, okvetlenül érdeklődjön a részletekről az adott légitársaság weboldalán vagy ügyfélszolgálatán.

Egyes tárgyak tulajdonságuknál fogva veszélyesek lehetnek a repülés vagy az utasok biztonságára, így azok szállítása ki van zárva a légi közlekedésből. Bizonyos tárgyak pedig csak a poggyásztérben szállíthatóak fokozott körültekintés- és szigorú szabályok betartása mellett.