Utazás

Gyakori kérdések az utazással kapcsolatban

Hogy repülőgéppel utazhassak, milyen okmányokra van szükségem?

Minden esetben szükséges, hogy Ön rendelkezzen olyan dokumentummal, amellyel tudja igazolni személyazonosságát. Amennyiben olyan országba kíván utazni, amely csatlakozott a Schengeni Egyezményhez, ez a dokumentum lehet egy személyazonosító igazolvány is. Amennyiben az Ön által választott célország a schengeni övezeten kívül található, érvényes útlevélre lesz szüksége. Léteznek külön előírások, amelyek értelmében egyszeri vagy többszöri belépésre jogosító vízumot is ki kell váltania. Legyen előrelátó és a feltételekről tájékozódjon időben a légitársaságnál, illetve a Külügyminisztériumon.

Melyek azok az okmányok, amelyek a gyermekek utazásához szükségesek?

A gyerekek utazásához ugyanazok a dokumentumok szükségesek, amelyek a felnőttekéhez is. Abban az esetben, hogyha a gyermek még nem rendelkezik személyazonosító igazolvánnyal, úgy a Schengeni Egyezményhez csatlakozott országba való utazás esetén is szükséges érvényes útlevél.

Hogy Magyarországra utazhassanak, a külföldi állampolgárok számára szükség van vízumra?

A vízum szükségessége függ az utas állampolgárságától. Részletesebb tájékoztatást a tartózkodási helyén lévő célállomás (Magyarország) nagykövetségén, továbbá az állampolgárságának megfelelő Külügyminisztérium weboldalán kaphat. Azoknak az utasoknak, akik csak átszállásra használják Magyarországot, szükségük lehet tranzit vízumra is.

A vízum érvényességének ellenőrzésére hol kerül sor?

A vízum ellenőrzését minden esetben a légitársaság végzi el. A vizsgálat a Check-in pultoknál, illetve beszállításkor történik meg. Javasoljuk, hogy tekintse át Ön is a repülőjegy megvásárlásával elfogadott Utazási Feltételeket, ugyanis egyes légitársaságok esetében minden nem-EU/EGT állampolgár kötelessége, hogy még a repülőtéri biztonsági ellenőrzést megelőzően bemutassa a légitársaság Check-in pultjánál az úti okmányait és lepecsételtesse beszállókártyáját! Abban az esetben, ha az Ön beszállókártyáján nagy betűvel fel van tüntetve a “VISA CHECK” felirat, akkor a Check-in pultnál ellenőriztetnie kell a vízumot.

A járat indulása előtt mennyivel korábban érjek a repülőtérre?

A repülőjegy kezelése és a poggyászok felvétele (Check-in), általában a járat indulása előtt 2 órával kezdődik meg. Hogy mindenre legyen elég ideje, ajánlott legkésőbb ekkor a repülőtérre érkeznie! Célszerű ezt az időpontot tartania akkor is, ha már a repülőtérre való érkezés előtt elvégezte az online Check-in-t.

Honnan tudhatom, hogy melyik a számomra megfelelő Check-in pult?

Az Ön számára kijelölt Check-in pultról előzetesen tájékozódhat a légitársaság tájékoztatásából, illetve a www.bud.hu weboldalon található járatinformációkból. Ha Ön az online Check-in-t választja, nézze meg beszállókártyáját! A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2A és 2B Termináljainak bejáratánál feltüntetésre került, hogy mely légitársaságok Check-in pultjai találhatóak meg az adott Terminál épületben. Miután belépett az indulási csarnokba, láthatja a fekete színű, központi járatinformációs táblán az adott Terminálon repülőjegy kezelést végző légitársaságok járataihoz tartozó Check-in pultok számát. A Check-in-re kijelölt pultok számai, körülbelül a járat indulása előtt két órával kerülnek feltüntetésre.

Mikortól kezdődik meg az online Check-in?

Az online Check-in kezdetének időpontja légitársaságonként eltér, ezért célszerű arról a légitársaság weboldalán tájékozódni.

Milyen korlátozásai vannak a feladott poggyászoknak a méret és a súly tekintetében?

A poggyászokkal kapcsolatos előírásokat és szabályokat a légitársaságok határozzák meg. A vonatkozó feltételekről a társaságok weboldalán tájékozódhat.

Ha kerékpárt, sílécet vagy más, nem szabványos méretű csomagot szeretnék szállítani, hogyan tehetem?

Mivel az egyes légitársaságok más és más szabályokat alkalmaznak a nem szabványos méretű vagy formájú poggyászok feladására, tájékozódjon előzetesen az adott légitársaság ügyfélszolgálatán vagy weboldalán. Általánosságban elmondható például, hogy amennyiben Ön kerékpárt kíván szállítani, úgy a kormányt síkba kell hoznia a vázzal és rögzíteni, a kerekeket le kell ereszteni, a pedálokat pedig le kell szerelnie. Bármely sporteszköz megfelelő csomagolásáról is Önnek személyesen kell gondoskodnia. Érdemes tájékozódnia, mert vannak olyan légitársaságok, amelyek díjmentesen, vagy díjazás fejében rendelkezésére bocsátanak olyan dobozt, amelyben megoldható a szállítás. Doboz hiányában igénybe veheti a Terminál épületekben elérhető csomagfóliázási szolgáltatást is.

Mi a repülőtér nyitva tartása? Ott tölthetem a Terminálon az éjszakát, ha kora reggeli járattal utazom?

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér nyitva tartása éjjel-nappali, az év minden napján. Ebből adódóan Önnek éjszaka is lehetősége nyílik várni a járatot. Amennyiben rendelkezik a kora reggeli járatra érvényes beszállókártyával, a Tranzitban a nyári időszakban, már a késő esti óráktól kezdve is nyugodtan várakozhat.

Egyedül utazó gyermek részére milyen szolgáltatást igényelhetek? Meddig kísérhető el személyesen?

A repülőtér nem nyújt külön erre a célra szolgáltatást. Amennyiben az egyedül utazó gyermek mellé kíséretet szeretne igényelni, azt a repülőjegy foglalásakor jeleznie kell a légitársaság felé! A „Kísérő nélküli kiskorú” szolgáltatást (UM-Unaccompanied minor) a gyermek 4 és 12 éves kora között bármely légitársaságnál igénybe tudja venni. Lehetősége van arra is, hogy külön személyzetet kérjen a gyermek mellé, aki az utazás teljes időtartama alatt csak vele fog foglalkozni. Azok a hozzátartozók, akik nem utaznak el, az utasbiztonsági ellenőrzési kísérhetik el a gyermeket.

Milyen módon igényelhetek segítséget, illetve kíséretet mozgáskorlátozott, idős vagy gyengén-látó utas számára?

Amennyiben az illetőnek már a repülőtér területén vagy a légi jármű fedélzetén szüksége van segítségre, a légitársaságot már a repülőjegy foglalásakor értesíteni kell. Ha repülőjegy vásárlásakor ezt nem tette meg, igénylésének benyújtását az utazás előtt 7 nappal, de legkésőbb 48 órával az indulást megelőzően is megteheti.

Várandós nők utazhatnak repülővel?

Amennyiben a várandós kismama a terhesség 7. hónapja előtt áll, utazhat repülőn, ám ekkor is célszerű orvosi véleményt kérni az utazás tanácsosságáról. Amennyiben az utas a várandósság 8. hónapjában jár, a légitársaság is kérhet orvosi igazolást arról, hogy kockázatmentes-e a kismama repülése.

Hogyan lehet meggyorsítani az utazás előtti ellenőrzéseket?

A repülőjegy kezelésénél történő sorban állás elkerülhető abban az esetben, ha az online Check-in-t vagy ha a kihelyezett Check-in automaták valamelyikét veszi igénybe. Ilyenkor, ha Önnek nincs feladandó csomagja, a beszállókártya birtokában továbbmehet az utasbiztonsági ellenőrzéshez. Amennyiben poggyászt kíván feladni, akkor azt a légitársaság kijelölt “Baggage drop off” pultjainál teheti meg. Abban az esetben, ha Ön rendelkezik kuponnal, amellyel jogosult igénybe venni a “Gyorsító sávot” (Fast Track Lane), úgy a biztonsági vizsgálattal eltöltött idő is lerövidíthető. Ilyen kupont a repülőtéri utazási irodáknál vásárolhat. Ezt a fajta gyorsított útvonalat a kismamák, a kisgyermekkel érkezők, az idősek és a mozgásukban korlátozottak térítésmentesen vehetik igénybe.

A 2-es Terminál területén hol találhatom meg az “Indulás” és az “Érkezés” oldalakat?

Az indulási szintet az emeleten, az érkezésit pedig a földszinten találja. Amennyivel autóval érkezik, az indulási szintet jobbra tartva, az érkezésit pedig balra tartva érheti el legkönnyebben. A 200E jelzésű autóbusz megállója az érkezési szinten található.

Engedélyezett a dohányzás a repülőtér területén?

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Terminál épületeiben egységesen tilos a dohányzás. Kizárólag a Terminálok előtt, a főbejárattól minimum 5 méteres távolságra, illetve a kijelölt helyeken engedélyezett a dohányzás.

Honnan tudhatom meg, hogy a járatom melyik beszállító kaputól fog indulni?

Vannak olyan légitársaságok, amelyek a beszállókártyán feltüntetik a várható beszállító kapu számát. Miután megérkezett a repülőtérre és átesett az utasbiztonsági ellenőrzésen, a Tranzit területén található kijelzőkön fogja látni a várható kapuszámot. Az Ön számára fontos információkat már az adott járat indulása előtt legalább 40 perccel korábban fel fogják tüntetni, így kényelmesen elérheti majd bármelyik kaput. Hogy miként fog történni a beszállítás, és melyik kaput kell majd használni, minden esetben a légitársaság döntésétől függ. Az egyszerűsített beszállítókapuk az A12-19 valamint a B2-5 számú 12 kapu. A buszos kapuk az A1,2,3,4,6,9,11 és a B8,9,12,13,15,16,17,18 kapuk. Utashidas beszállításra pedig az A5,7,8,10 és a B1,6,7,10,11,14,19 kapuk esetében lehet számítani. Bizonyos kapukat rugalmasan lehet buszos és utashidas beszállításra is használni.

Ha úti célom nem schengeni országban található, van lehetőségem a repülőtéren az adó visszaigénylésére?

Amennyiben Ön szeretne élni az adó-visszaigénylés lehetőségével, úgy arra a repülőtér 2B Termináljának indulási szintjének nyilvános területén, a jegyeladásra kijelölt pult mellett van lehetősége. Ne feledje, hogy az adott árut még a Check-in előtt be kell mutatni és igazoltatni a vámpultnál. Az itt kiállított igazolás birtokában, a Tranzitban kijelölt Interchange pultoknál megkaphatja az Önnek járó anyagi jóváírást.

Mi a teendőm abban az esetben, ha csomagom elveszett vagy az utazás során megrongálódott?

Problémáját haladéktalanul (még a Tranzit elhagyása előtt) jeleznie kell az adott légitársaság szerződött földi kiszolgáló személyzetének az elveszett poggyász pultnál! Ezeket a pultokat a csomagkiadó szalagokkal egy térben találhatóak. Semmilyen esetben se feledkezzen meg arról, hogy ellenőriznie kell poggyászát, rögtön a futószalagról való levétel után! Ha azt tapasztalja, hogy csomagja hiányos, illetve sérült, haladéktalanul tegye meg bejelentését!

Mit tegyek abban az esetben, ha valamit a repülőn vagy a repülőtéren felejtettem?

Elveszett értékeiről érdeklődhet az adott légitársasággal szerződésben álló földi kiszolgálószervezet elveszett poggyász részlegénél, továbbá a repülőtér üzemeltetőjénél a securitylostandfound@bud.hu e-mail címen.

Hogyan tudok állatot magammal vinni az utazásra? A becsekkolás és a várakozás idejére be lehet vinni őket a Terminálra?

Amennyiben állatot kíván szállítani, szándékát már a repülőjegy foglalásakor jeleznie kell a légitársaság felé. Az állatok szállítására túlsúlydíj fizetendő. Azok az állatok, amelyek súlya nem haladja meg az 5 kg-ot, kabinpoggyászként is szállíthatóak (Pet in Cabin – PETC). Az 5 kg-os súlyhatár feletti állatokat fel kell adni a csomagtérbe (Animal in Hold AVIH). Az állatok szállításnak legolcsóbb formája, ha Cargoként adjuk fel őket. A szállításhoz szükséges, hogy rendelkezzen egy 1 hétnél nem régebbi állatorvosi igazolással, oltási bizonyítvánnyal. Chippel ellátott állatok esetében az állatútlevél megléte is szükséges. Bár egyes légitársaságok tudnak biztosítani, lehetősége szerint mégis gondoskodjon az állat szállításához szükséges ketrecről. Célszerű a ketrecbe az állat számára itatót felszerelni, illetve a fekhelyének rongyokat elhelyezni. A későbbi félreértések érdekében, ajánlott az egyes légitársaságok ügyfélszolgálatán/weboldalán már jó előre tájékozódni az állatok szállítására vonatkozó speciális feltételekről és előírásokról, hiszen ezek a követelmények a célállomás függvényében eltérőek lehetnek. Angliában például külön szabályozás írja elő, hogy az országba érkező állatokat, a beengedés előtt több hétre karanténba helyezik. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kutyabarát repülőtér, így kedvencét természetesen magával hozhatja a repülőtér területére.

Mi a teendőm abban az esetben, ha az időjárási helyzetből vagy más okból kifolyólag törlik a járatomat?

Amennyiben Ön már a repülőtér területén tartózkodik, abban az esetben forduljon tájékoztatásért az adott légitársaság földi kiszolgáló személyzeténél. Hogyha még nincs a repülőtéren, akkor más formában kell a légitársasággal felvennie a kapcsolatot. Repülőjegyének foglalásakor célszerű a légitársaságnál meghagynia elérhetőségeit, hogy az esetleges változások esetében fel tudják venni Önnel a kapcsolatot.

Miként tudok információt szerezni az utaslistáról vagy egy konkrét utasról?

A személyiségi jogok védelmében az utaslisták titkosak, effajta információkat sem a repülőtér üzemeltetője sem pedig a légitársaságok nem fognak kiadni Önnek.

Készíthetek-e fényképeket a repülőtér területén?

Természetesen igen, magáncélra majdnem mindenhol engedélyezett a fényképezés. Kivételt képeznek azonban azok a területek, ahol az utasbiztonsági ellenőrzések, az útlevél- és a vámkezelés történik.

A repülőtéren szerzett tapasztalataimmal kapcsolatos véleményeimet hová küldhetem el?

Észrevételeit, tapasztalatait a repülőtér üzemeltetői a velemeny@bud.hu címen fogadják.